Beliczay Zsófia iparművész felajánlása az evangélikus templom felépítéséhez

 

Őshonos „budakeszisként” és a gyülekezet tagjaként a budakeszi evangélikus templom mihamarabbi megvalósulását elősegítve kínálom bronz érmeimet megvételre. Rendelni az Alapítvány elérhetőségein lehet ide kattintva.

Érmék készítésével már az egyetemi éveket megelőzően kezdtem foglalkozni.

Mire egy érem elkészül nagy utat jár be. Először is kell hozzá álom, azaz ihlet. Utána tervek a fejemben, amiket papírra vetek. Plasztilinből készül a már domborodó, a síkból kiemelkedő forma, amiről gipsznegatívot veszek a betűk kifaragásához. Ezt követően újból gipszet ragadok és megint domborodik a forma a szöveggel együtt. Ezután kerül el a bronzöntőhöz, akinek még mindig sok dolga van vele. Valahogy hasonlóan van ez, mint egy templom megvalósulásánál. Isteni sugallattal indul és három dimenziós valósággá lesz.

Budakeszi érem  – 50.000,- Ft

 

 

 

Budakeszi első ismert hivatalos pecsétje 1724-ben készült, ez a középkori templomot ábrázolja. Ebből inspirálódva készítettem az eredeti felirattal a felkínált érmet.

Átmérője: 5,5 cm

 

 

 

Nagy Gáspár emlékérem – 100.000,- Ft

Nagy Gáspár, nekem Gazsi bácsi volt a szomszédból, ars poeticáját már csak később értettem meg és véshettem az éremre: „A világ érdekei fölött lengenek a világ énekei”. Költészete az igazságról szól, erkölcsi mércéje istenhitből táplálkozik. 

Átmérője: 8,5 cm

 

Luther Márton érem – 100.000,- Ft

 

 

 

 

 

 

 

A legismertebb evangélikus jelkép a Luther-rózsa eredetileg Luther személyes címere volt, amelyet felesége Bora Katalin tervezett férje számára.

Átmérője: 9 cm

Beliczay Zsófia iparművész